Älä heitä rahaa roskiin
Otsikko on ehkä hieman väärä, mutta asia ei. Nimittäin jokainen meistä, sekä yksityisinä henkilöinä että yritysten edustajina olemme välillä tekemässä päätöksiä erilaisista investoinneista. Välillä ostokset ovat pieniä, joten niillä ei tarvitse paljon päätä vaivata, mutta isoissa ostoksissa alkavat stressi ja paineet tuntua.
Olet aivan varmasti kuullut ja nähnyt sanat lainojen vertailu, mekin olemme käyttäneet niitä ja kirjoittaneet aiheesta sekä täällä että muillakin sivustoillamme. Miksikö? No koska lainoja vertailemalla löydät todennäköisesti aika pienellä vaivalla säästökohteen.
Lainoja vertailemalla ja pienet lainat isommalla yhdellä lainalla pois maksamalla saat tukittua sen rahareiän, josta rahat valuvat huomaamatta joka kuukausi ulos – aivan turhaan.
Taloudenhallinta
Taloudenhallintaa ei 1900-luvun peruskouluissa eikä edes toisen asteenkaan kouluissa liikaa opetettu. Kouluissa kyllä opetettiin miten paistetaan muna ja keitetään perunat ja opeteltiin jopa käyttämään ompelukonetta, mutta tavallisen jokapäiväisen elämän taloudenhallintaan ei kouluissa opetettu.
Nykyisen internetin aikana on nuorillekin tullut saatavilla talouslukemista nuorten tyylillä, mutta vieläkään ei nuorille koulussa opeteta oman elämän taloudenhallintaa. Matematiikan tunneilla opetetaan kyllä monimutkaisia laskukaavoja, joita ei tosielämässä useimmatkaan koskaan käytä tai tarvitse, mutta lainoista ja elämän rahan kulutuksesta ei opeteta, ei kai vieläkään 2020-luvulla?
Raha-asioista pitäisi innostua, niistä pitäisi löytää se hyvä syy, miksi niistä olisi kiinnostunut. Jos laskujen maksamineen ei innosta, niin mieti, mitä kaikkea haluaisit joskus ostaa tai tehdä, mikä vaatii rahoitusta. Kenties tällainen lähestymistapa saa sinut myös innostumaan raha-asioista ja sitä kautta myös vähän koroista, kuluista ja säästämisestä.
Oman talouden hallinta sekä säästäminen vaativat harjoittelua, eikä kenestäkään tule pörssigurua päivässä. Älä myöskäään keskity pelkkään pihistelyyn ja elämiseen säästöliekillä, sillä elämästä on tarkoitus myös nauttia. Oman talouden hallinta tarkoittaa sitä, että suunnittelemalla löytää ne kohdat, joista saa rahaa käyttöön muualle elämässä, tai kenties vähän myöhemmässä vaiheessa, ja silloin enemmän.
Ajatteletko elämääsi suunnitelmallisesti?
Me elämme elämäämme useimmiten sen enempiä suunnittelematta, mutta joissain asioissa olisi hyvä hieman suunnitella. Varsinkin silloin kun on kyse oman elämän tärkeimmistä asioista kuten: opiskelu, työ, parisuhde, asunto…..
Hankintoja ja maksuja on suunniteltava jossain vaiheessa elämää enemmän ja toisinaan vähemmän. Joskus on maksettava aiempia osamaksuja tai muita ostoksia pitkään, ennen kuin voi taas hankkia uutta, ja se pitää vain ymmärtää oman talouden kautta. Kaikkea ei voi saada, eikä varsinkaan samalla kertaa: joudumme päättämään, mikä on tärkeää ja mistä voi luopua.
Kun sitten lähdet miettimään oman elämäsi tai oman yrityksesi tulevaisuutta, nousee yksi asia yli kaiken muun. Rehellisyys. Ole ennenkaikkea itsellesi rehellinen, kun suunnittelet raha-asioita. Älä arvioi tuloja yläkanttiin tai vähättele menoja. Yritystoiminnassa joudumme arvioimaan tuloja jopa vuosiksi eteenpäin, mutta niissäkin suunnitelmissa voimme kysyä apua tahoilta, jotka antavat apua ilman pelkoa, että tietosi leviävät ympäristöön. Monilla alueilla Suomessa on yrityskehityskeskuksia, jotka auttavat yrittäjä ihan maksutta. Yksi vaihtoehto on aina lähteä kehittämään omaa toimintaa yrityskummin tai vastaavan mentorin kanssa.
Yrittäjän suunnitelmallisuus
Me olemme toimineet yrittäjien apuna jo yli 30 vuotta ja näihin vuosiin mahtuu niin koulutuksia kuin mentorointia. Varsinkin mentorointitehtävissä tavatut uudet ja joskus tulevat yrittäjät ovat elämänsä tilanteessa, missä heiltä vaaditaan ensimmäistä kertaa elämässään sellaista taloudellista ajattelua, mitä he eivät ole koskaan aiemmin tehneet. Budjetointi, resurssointi, suunnittelu ja analysointi tuntuvat yllättävän monelle yrittäjälle myöhemminkin olevan ylitsepääsemättömän vaikeita. Ne kuitenkin pitäisi ottaa osaksi arkipäivän yrittämistä. Ilman suunnittelua, et voi analysoida mitä olet tehnyt. Ilman analysointia jatkat yrityksen toimintaa ja mahdollista kehittämistä täysin mutu-tuntumalla, eikä se aina osu kohdalleen. Tämän todistaa tilastot yrityksistä ja niiden päättymisestä jo parin ensimmäisen vuoden jälkeen.