Ilmainen VPN? Hyvä vai huono valinta?
Verkossa liikkuvat uhkat ovat nostattaneet viimeistään nyt VPN-palvelut ajankohtaiseksi teemaksi jopa aivan tavallisten netin käyttäjien keskuudessa. On huolestuttavaa, miten helposti hakkerit voivat todellisuudessa päästä käsiksi tietoihimme ja vielä pelottavampaa on se, missä kaikkialla he voivat käyttää tietojamme väärin. Markkinoilla luotettaviksi todetuista VPN-palveluista saa yleensä varautua pulittamaan muutaman dollarin kuukaudessa, yleensä vuoden tai kahden sopimuksella, mikä ei tosin päällisin puolin kuulosta kovinkaan suurelta summalta. Vuosi on kuitenkin pitkä sitoumus ja kaiken lisäksi koko summa veloitetaan asiakkaalta kerralla.
Erityisesti ensi kertaa VPN-palvelua hakeva käyttäjä ei välttämättä ole heti valmis pulittamaan maksullisesta versiosta ja tämä on yksi niistä syistä, miksi ilmaiset versiot ovat nousseet maksullisten versioiden rinnalle. Vaikka ilmainen versio voi kuulostaa houkuttelevalta idealta, liittyy sen käyttöön usein viekkaita ja jopa kavalia ansoja, joihin on helppo langeta.
Voiko ilmaisiin VPN-palveluihin todella luottaa?
Virtual Private Network eli VPN on virtuaalinen erillisverkko, jonka pääasiallisena tehtävänä on suojata verkkotoimintaasi yhteyden salaamisen ja oikean sijaintisi piilottamisen kautta. VPN-palvelun kautta voit toisin sanoen surffailla verkossa nimettömästi, jolloin kolmannet osapuolet eivät voi selvittää sijaintiasi saatika sitten laitteesi IP-osoitetta. Alkuvuosina VPN-palveluita käytettiin enimmäkseen suuremmissa yrityksissä, mutta niiden yleistyessä tänä päivänä kuka tahansa voi hankkia kyseisen palvelun itselleen – toki yleensä pientä maksua vastaan.
VPN-palveluista on kasvanut olennainen osa monen internetin käyttäjän yksityisyyttä. Siitä on suurta hyötyä esimerkiksi julkisissa Wi-Fi-verkoissa, joiden tietovuodot ovat yleistyneet valtavasti viimeisten vuosien aikana. Lisäksi monet käyttävät VPN-palveluita maakohtaisten estojen kiertämiseen ja saavat käyttöönsä laajemman valikoiman erilaisia suoratoistopalveluita aina Yhdysvaltojen Netflixistä Huluun ja Amazon Videoon.
Kovan kysynnän myötä markkinoille on ilmestynyt palveluntarjoajia laidasta laitaan, ja valitettavan usein käyttäjät joutuvat myös huijatuiksi erityisesti ilmaisten VPN-palveluiden osalta. Halpa voi joskus koitua kalliiksi, sillä ilmainen VPN voi pahimmassa tapauksessa osoittautua jopa tietoturvariskiksi.
Monet markkinoiden luotettavat VPN-palvelut tarjoavat maksullisesta versiostaan myös ilmaisen vaihtoehdon, mutta näiden ilmaisversioiden datamäärä on hyvin usein rajallinen, palvelua voidaan käyttää vain yhdellä laitteella kerrallaan ja palvelinten määrä ei yleensä yllä kovin useaan kymmeneen. Lisäksi näistä ilmaisista versioista löytyy sekä hitaampia yhteysnopeuksia että kehnompaa asiakaspalvelua. Jos nämä yllä mainitut seikat eivät omaa käyttökokemusta häiritse, ei toki luotettavalta palveluntarjoajalta tilattu ilmainen VPN ole huono valinta. Useimmissa tapauksissa VPN-palvelulta odotetaan kuitenkin enemmän ja sitä halutaan hyödyntää sekä jatkuvassa että vaativassa käytössä (ilmaisversioiden rajallinen datakatto ei yleensä riitä kuin muutaman tunnin surffailuun päivässä).
Useimmissa tapauksissa ilmaisten VPN-palveluiden käyttäminen ei ole kuitenkaan suositeltavaa ilmaisversioiden rajallisista ominaisuuksista johtuen. Palveluntarjoajat pyrkivät hyötymään taloudellisesti myös ilmaisversioista ja ne onkin usein rahoitettu mainoksilla. Äärimmäisissä tapauksissa epäluotettavat netistä ladattavat VPN-sovellukset voivat jopa vaarantaa laitteesi tietoturvan. Tästä kivenkova esimerkki Top10VPN:n suorittamasta testistä, jonka mukaan jopa yksi viidestä parhaiten rankatusta 150:stä ilmaisesta VPN-palvelusta voi pitää sisällään mahdollisen haittaohjelman. Näitä Google Play -kaupasta saatavia sovelluksia oli ehditty ladata Androidin laitteille vuoden 2019 alussa jo 260 miljoonaa kappaletta. Kaiken lisäksi jopa 25 prosentissa näistä VPN-palveluista havaittiin DNS-vuotoja. Näiden tietojen pohjalta erilaisiin VPN-palveluihin tulisikin syventyä huolella, sillä väärä valinta voi toden totta tuoda enemmän haittaa kuin hyötyä.
5+1 syytä, joiden kannalta ilmainen VPN voi aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä
1. Ilmainen VPN voi osoittautua tietoturvauhkaksi
Niin hullulta kuin se voi kuulostaa, vaikka VPN-palveluiden perimmäisenä ideana on turvata toimintasi verkossa, varsin monet ilmaiset versiot voivat pahimmassa tapauksessa osoittautua jopa tietoturvauhkaksi, sillä niiden lataamisen myötä voit tartuttaa laitteesi ikävillä vakoilu- tai haittaohjelmilla. Lisäksi tätä tietoturvariskiä nostaa se ikävä tosiasia, että vilpilliset VPN-palveluntarjoajat voivat jopa hyödyntää käyttäjiensä IP-osoitteita muuhun kyseenalaiseen tai jopa laittomaan toimintaan.
2. Harvat ilmaisversiot kykenevät kiertämään suoratoistopalveluiden maakohtaisia estoja
Yksi VPN-palveluiden suosituimmista ominaisuuksista on ehdottomasti niiden kyky kiertää maakohtaisia estoja ja näin ollen tuoda käyttäjien käsille multimediaa, joka ei ole käytettävissä heidän nykyisessä sijainnissaan. Monet käyttäjät lataavatkin ilmaisten VPN-palveluiden sovelluksia laitteilleen haaveissaan kiertää esimerkiksi Netflixin asettamat maakohtaiset estot, mutta tuloksena on usein pelkkä pettymys. Maakohtaisten estojen kiertäminen on VPN-palvelulle iso panos, jonka arvo mitataan usein rahassa, ja tämän vuoksi hyvin useassa tapauksessa tämä kyky kiertää näitä estoja rajoittuu pelkästään maksullisiin versioihin. Lisää mutkia matkaan tuovat ilmaisversioiden muut rajoitukset, sillä vaikka käyttämäsi palvelin onnistuisikin kiertämään maakohtaiset estot, hidas tai rajattu nettiyhteys laskee katselukokemuksen laatua huomattavasti.
3. Ilmaiset VPN-palvelut rajaavat usein datan määrää
Kuten yllä jo sivusimmekin tätä aihetta, datan määrää koskevat rajoitukset lienevät myös yksi yleisimmistä ilmaisten VPN-palveluiden ominaisuuksista. Lisäksi datakatto on näissä palveluissa yleensä niin pieni, että se riittää päivässä vain muutaman kymmenen minuutin suoratoistoon. Jos siis haaveinasi on nauttia elokuvista ja sarjoista joka ilta, kannattaa tällöin ehdottomasti harkita maksullista versiota. Osa ilmaisversioista voi toki tarjota pakettejaan ilman datakattoa, mutta tällöin esimerkiksi yhteysnopeuksien prioriteetit on suunnattu maksaville asiakkaille ja tämän tarjouksen pääasiallisena päämääränä on tietysti houkutella ilmaiskäyttäjät maksullisen version pariin. Toisin sanoen edes VPN-palveluiden maailmassa mikään ei ole täysin ilmaista.
4. Ilmaiset VPN-palvelut voivat seurata verkkotoimintaasi
Vaikka tämä väite voi kuulostaa uskomattomalta, monet markkinoiden ilmaiset VPN-palvelut tarkkailevat käyttäjiensä verkkotoimintaa. Tämän kyseenalaisen toiminnan takana on yksinkertainen syy, sillä kyseinen data on mainostajien ja yhteistyökumppaneiden silmissä arvokasta tietoa, jonka avulla yritykset pystyvät suuntaamaan mainoksensa oikeille kohderyhmille. Yllättävää kyllä, tämä tieto on usein ilmoitettu palvelun tietosuojakäytännössä, mutta se joko hyväksytään lukematta tai sitten tämä fakta löytyy piilotettuna vaikealukuisten rivien välistä. Pääasiallisena nyrkkisääntönä voidaan pitää, että mikäli tietyn VPN-palvelun tietosuojakäytäntö on epäilyttävä tai sitä on vaikeaa ymmärtää, kannattaa suosiolla suunnata sellaisten palveluiden pariin, jotka ilmoittavat aikeistaan suoraan – ja ilman konnankoukkuja.
5. Ilmaiset VPN-palvelut rahoittavat toimintansa mainosten avulla
Jos et ole vielä miettinyt, millä keinoin ilmaiset VPN-palvelut rahoittavat liiketoimintansa, tässä on siihen vastaus. Usein ilmaiskäyttäjät joutuvat vastaanottamaan läjäpäin mainoksia, ponnahdusikkunoita ja jopa roskapostia, joiden avulla VPN-palveluntarjoaja tietysti varmistaa, että oma liiketoiminta on kannattavaa. Sen lisäksi, että nämä mainokset voivat koitua todella piinaavaksi riesaksi ja hidastaa nettiyhteyttäsi entisestään, ne voivat toimia myös salakavalana kanavana haitallisille sivustoille, jotka voivat pahimmassa tapauksessa jopa vaarantaa tietoturvasi.
6. Ilmainen VPN voi joissain tapauksissa jopa myydä kaistanleveyttäsi
Mainosten lisäksi jotkut ilmaisista VPN-palveluista ovat menneet vieläkin pidemmälle ja saattavat jopa myydä ilmaiskäyttäjien kaistanleveyttä eteenpäin niille asiakkaille, jotka taas maksavat palvelusta. Tämä keino laskee loogisesti ilmaiskäyttäjän laitteen prosessointitehoa, joka voi hidastaa nettiyhteyttä entisestään. Toisin sanoen VPN-palvelut voivat tehdä voittoa myymällä kaistanleveyttä, josta sinä olet jo maksanut ja mikä pahinta, joissakin tapauksissa nämä kyseenalaiset toimet voivat jopa saattaa käyttäjän oman tietoturvan vaaraan.
Kuten voit huomata, edellä mainitut seikat ovat varsin painavia syitä, joiden takia ilmaisen VPN-palvelun käyttöä kannattaa miettiä ja kahteen kertaan!
Mistä tunnistaa luotettavan VPN-palvelun?
Kunnollisen VPN-palvelun tulisi taata vähintään seuraavat ominaisuudet:
1. Auttaa parantamaan tietoturvaasi: VPN-palveluiden tarjoamat ominaisuudet aina armeijatason salauksesta kill switch -ominaisuuteen ja haittaohjelmien estoon auttavat tehostamaan tietoturvaasi netissä liikuttaessa, jolloin esimerkiksi kolmansien osapuolten harjoittama tietojenkalastelu on hyvin vaikeaa. VPN-palvelun tarkoituksena ei kuitenkaan ole suojata laitettasi kokonaan, joten sen yhdistäminen kunnolliseen virustorjuntaohjelmaan tai palomuuriin on tärkeää.
2. Auttaa piilottamaan todellisen sijaintisi: Kun yhdistät laitteesi internetiin VPN-palvelimen kautta, näkyy tällöin myös oma IP-osoitteesi niin kuin se olisi palveluntarjojajasi määrittämässä maassa ja kaupungissa. VPN-palvelut tarjoavat useita eri palvelimia ympäri maailmaa, joten voit vaihdella omaa sijaintiasi palvelimen mukaan vapaasti ja tätä kautta kiertää myös mahdollisia maakohtaisia estoja. IP-sijainnin suojaaminen auttaa myös parantamaan turvallisuuttasi, sillä kolmannet osapuolet eivät näin pysty näkemään todellista sijaintiasi.
3. Auttaa suojaamaan identiteettiäsi salaamalla nettiyhteyden: VPN muuttaa palvelimen kautta kulkeutuvaa dataa niin, että kolmansien osapuolten, kuten hakkereiden ja urkkijoiden, on lähes mahdotonta päästä käsiksi arkaluontoisiin tietoihisi.
Valitettavan useat markkinoiden ilmaiset VPN-versiot tekevät juuri päinvastoin. Ensimmäiseksi, kuten aikaisemmin jo mainitsimme, ilmaisversion myötä tietoturvasi voi jopa vaarantua, sillä testien mukaan monet ilmaiset VPN-ohjelmat voivat DNS-vuodon lisäksi tartuttaa laitteesi mahdollisilla haittaohjelmilla. Lisäksi ne voivat hyvin rajallisen palvelinmäärän lisäksi jopa epäonnistua sijaintisi piilottamisessa, jolloin on jo lähes sama, käytätkö VPN-palvelua vai et. Juuri tämän vuoksi markkinoilla tunnettuun ja luotettavaan VPN-palveluun kannattaa panostaa, sillä tätä kautta voit varmistaa, että verkkotoimintasi on todella turvattua.
Tässä mielessä maksullisten VPN-palveluiden tarjoamat ilmaiset kokeiluajat sekä 30–45 päivän rahat takaisin -takuut kannattaa ehdottomasti hyödyntää. Ilmaisen kokeilujakson aikana sinun ei tarvitse investoida palveluun ollenkaan rahaa ja mukava kuukauden rahat takaisin -takuu antaa myös mahdollisuuden kokeilla palvelua omassa rauhassa. Mikäli palvelu ei sitten syystä tai toisesta miellytä, voit tämän aikarajan sisällä saada rahasi helposti takaisin. Tiivistettynä maksullinen VPN-palvelu on aina parempi vaihtoehto, mutta jos silti kallistut ilmaisversion puoleen, tee asianmukainen taustatutkimus tarkasti ennen sovelluksen lataamista tietokoneellesi tai mobiililaitteellesi. Onhan tässä loppujen lopuksi kyse omasta tietoturvastasi!
Onneksi luotettavan ja turvallisen VPN-palvelun löytäminen ei tarvitse olla monimutkainen prosessi, kunhan pidät mielessä seuraavat asiat:
1. Vertaile aina ensin VPN-palveluita keskenään sekä tutustu käyttäjien kokemuksiin ja arvosteluihin. Tee taustatutkimusta myös palveluntarjoajasta. Luotettavista VPN-palveluista löytyy sekä runsaasti tietoa että positiivisia arvosteluita.
2. Tutustu huolellisesti palvelun pyytämiin käyttöoikeuksiin ja tietosuojakäytäntöön. Jos nämä tiedot herättävät tavalla tai toisella sinussa epäilyksiä, on kyseistä palvelua parempi välttää.
3. Mieti mitä toimintoja haet VPN-palvelulta ja valitse palveluntarjoaja sen mukaan.
4. Vertaile eri VPN-palveluiden tarjoamia nopeuksia sekä palvelinten määrää ja sijainteja.
5. Jos aiot suoratoistaa multimediaa VPN-palvelun kautta, varmista ensin, että se pystyy kiertämään maakohtaiset estot.
6. Hyödynnä kokeilujaksot useammalta eri palveluntarjoajalta, joiden joukosta onnistut varmasti löytämään itsellesi sopivan vaihtoehdon.