Markkinointia ja sisällöntuotantoa
myynti@kettumarkkinointi.fi

Kuinka kirjoitat huippuhyvän työhakemuksen ja vältät pahimmat sudenkuopat

Työhakemuksia on monenlaisia. Valtaosa niistä sisältää saatekirjeen ja CV:n eli ansioluettelon. Saatekirjeen tarkoitus on esitellä itsesi, osaamisesi ja valmiutesi hakemaasi työtehtävää varten. Tässä artikkelissa keskitymme saatekirjeen kirjoittamiseen.

Hyvä ja selkeä saatekirje voi hyvinkin ratkaista sen, pääsetkö haluamaasi työhaastatteluun. Saatekirjeeseen kannattaa siis todellakin panostaa.

Saatekirjeen tekeminen on loppujen lopuksi yksinkertaista. Olemme koonneet sinulle tärkeimmät asiat, joita saatekirjeesi kaipaa työnhaussa vuonna 2020. Vinkkaamme myös mitä saatekirjeeseesi ei missään nimessä kannata laittaa.

Lue lisää työhakemuksen ja saatekirjeen kirjoittamisesta TE- palveluiden sivuilta.

PDF vai sähköpostin tekstikenttä?

Saatekirjeenä voi toimia PDF-tiedosto tai sähköposti työnantajan toiveista riippuen. Noudata aina annettuja ohjeita ja muista vastata esitettyihin kysymyksiin.

Hyvä perussääntö PDF-muotoisen saatekirjeen pituudelle on aivan maksimissaan yksi sivu. Puolikkaalla sivullakin voit saada jo viestisi hyvin perille. Lyhyt ja ytimekäs saatekirje tiivistää hyvin kuka olet ja mitä voisit hakemallesi työlle antaa.

Sähköposti tai valmis tekstikenttä voi myös toimia saatekirjeenä. Tällöin tietenkin tekstin pituutta kannattaa supistaa entisestään. Muista kertoa sähköpostissa puhelinnumerosi ja että CV on viestin liitteenä.

Yksinkertainen on kaunista 

Saatekirjeessä on hyvä kertoa työnhaun kannalta olennaisesta osaamisesta ja ehkä joku aiheeseen sopiva tieto itsestäsikin. Älä kuitenkaan rönsyile! Työnantaja ei ole kiinnostunut koko elämäntarinastasi, vaan soveltuvuudestasi työtehtävään.

Katso ohjeita ja vinkkejä täydellisen CV:n ja työhakemuksen kirjoittamiseen cvpalatsi.fi.

Muista, että tavoitteesi on päästä työhaastatteluun. Siellä voit kertoa lisää itsestäsi ja kysyä mieltäsi askarruttavista asioista. Turhat ja vähäpätöiset asiat on siis hyvä jättää pois ja pysyä asiassa.

Tekstiäsi on miellyttävä lukea

Sujuva teksti koostuu mielenkiintoa herättävästä aloituksesta, keskiosasta ja vahvasta lopetuksesta. Nämä saa helposti mahdutettua noin 3 – 5 kappaleeseen.

Työhakemuksessa kielen on oltava oikein kirjoitettua ja sujuvaa. Työnantaja voi laittaa hakemuksesi syrjään jo yhden kirjoitusvirheen havaittuaan. Virheiltä välttyminen on onneksi helppoa kun jaksat vain tarkistaa tekstin moneen kertaan. Myös joku ulkopuolinen voi silmäillä kirjeesi ja kertoa, onko tekstiä miellyttävää lukea.

Jos olet epävarma jostakin kielioppiin liittyvästä, käy katsomassa neuvoa osoitteesta: www.kielitoimistonohjepankki.fi

Näytä persoonallisuutesi

Saatekirjeessä sinulla on mahdollisuus esitellä itsesi ja vahvuutesi. CV antaa tarvittavat tiedot työhistoriastasi, joten saatekirjeessä voit keskittyä näyttämään kuka olet ja mitä annettavaa sinulla on hakemallesi työlle.

Muista kuitenkin, että hakemasi työpaikan luonne kannattaa ottaa huomioon. Jos haet hyvin asiapitoista ja konservatiivista työtä, ehkä on parempi pitäytyä asiallisena saatekirjeessäkin. Jos taas   mahdollinen työpaikkasi on luova ja eläväinen, näytä luova puolesi myös saatekirjeessä.

Kerro vain vahvuuksistasi työtehtävää kohtaan. Heikkouksien ja puutteiden pahoitteleminen tuskin antaa kuvaa itsevarmasta työnhakijasta. Eli positiivisuutta kehiin!

Räätälöi jokainen saatekirje uniikiksi

Jos lähetät saman saatekirjeen jokaisessa työhakemuksessa, työnantajat kyllä huomaavat sen. Voit tietenkin käyttää samaa pohjaa, mutta vaihda, poista tai lisää tekstiä tarpeen mukaisesti.

Näytä motivaatiosi ja kiinnostuksesi kyseistä työtä kohtaan. Työnantaja arvostaa, että olet tehnyt taustatyösi ja ottanut selvää hakemastasi työpaikasta etukäteen.

Referenssit ja suosittelijat!

Mikään ei anna parempaa kuvaa sinusta, kun erinomainen työnäyte vastaavasta työstä ja edellisen työnantajan suositus. Yleensä suosittelijat yhteystietoineen laitetaan ansioluetteloon, mutta jos sinulla on jotain erityistä näyttöä vastaavasta työstä, kannattaa se ehdottomasti laittaa jo saatekirjeeseen. Itse asiassa se kannattaa laittaa jo hyvin alkuun saatekirjettä, koska se kannustaa lukijaa jatkamaan lukemista.

Suunnittele tulevaisuutta

Kun olet kertonut, miksi juuri sinä olisit hakemaasi työhön sopiva ja paras valinta, voit miettiä tulevaisuutta. Ehkä osaat kertoa, mitä voisit saavuttaa uudessa työpaikassasi seuraavan vuoden aikana? Tai ehkä osaat selittää, miten voit hyödyntää aikaisempaa kokemustasi tulevan työn haasteissa?

Tulevaisuuden ajatteleminen antaa sinusta suunnitelmallisen ja kauaskatseisen vaikutelman. Ehkä juuri nämä voivat erottaa sinut muista hakijoista ja auttaa sinua saamaan unelmiesi työpaikan.

Comments are closed.