Markkinointia ja sisällöntuotantoa
myynti@kettumarkkinointi.fi

Mikä viini sopii kanan kanssa?

Viinien ystäville olennaista tietoa on, että millainen juoma soveltuu erilaisiin tilanteisiin. On olemassa kevyempiä viinejä, raskaampia viinejä, seurustelu viinejä sekä monia muita erilaisia viinejä. Toisinaan ihmiset vannovat joko punaviinin tai valkoviinin nimeen. Toiset taas ovat tarkkoja siitä, että viini sopii heidän ateriaansa täydellisesti. Oikeanlaisen viinin valinta voi olla haastavaa, varsinkin jos viineihin ei ole erityisen paljoa perehtynyt.

Nykyisin viinejä saa hankittua Alkon ohella myös netistä. On kuitenkin tärkeää, että pöytään hankkii juuri sen viinin, mikä soveltuu omaan makuun kaikkein parhaiten. Tässä artikkelissa käsittelemme sitä, millaiset viinit soveltuvat kanaruokien kanssa nautittaviksi.

Viiniä voi tilata netistä

Alkoholin ostaminen on tänä päivänä täysin laillista internetin verkkokaupoista. Useat ihmiset ostavat viinit ja oluet sekä muut alkoholijuomat netistä. Ostamalla viinit netistä säästyy usein esimerkiksi ostoksille lähdöltä ja hankittua saa juuri sen verran, mitä tarvitsee. Näiden kauppojen on kuitenkin täytettävä tietyt ehdot, jotta lainmukaisuus täyttyy. Suomalaiset viranomaiset ovat laatineet seuraavat ehdot:

  • Verkkokaupan, eli myyjän on tarjottava erilaisia toimitusvaihtoehtoja, jotta asiakkaalla on vapaus valita haluamansa kuljetusyritys.
  • Asiakkaalla on oltava myös mahdollisuus itse noutaa tilaamansa tuotteet myyvän tahon varastosta.
  • Asiakkaalla on oltava mahdollisuus neuvotella sekä sopia ehdoista kuljetusyrityksen kanssa, ilman että myyjä puuttuu tähän.
  • Myyjä ei saa määritellä kuljetusehtoja tai toimia kuljetusyrityksen urakoitsijana sen puolesta.

Parhaat punaviinit kanan kanssa nautittavaksi

Viinien valinta ruuanyhteyteen on tietenkin paljon kiinni omista ruokatottumuksista, ja siitä kuinka täyteläinen ruoka on. Esimerkiksi onko kyseessä kevyt salaattiateria vai täyteläinen pata tai kastiketta sisältävä kanaruoka. Myös ruuan mausteisuudella on merkitystä. Kanaruokien kanssa suositaan enemmän valko- kuin punaviiniä, mutta kun löytää oikean punaviinin, sopii se mainiosti kanan kanssa nautittavaksi.

Punaviineistä sopivat varsinkin kevyehköt, marjaista ja raikkaat tai pehmeät ja hedelmäiset. Esimerkkejä erittäin hyvin kanan kanssa sopivista punaviineistä ovat:

  • Cabernet Sauvignon lajike. Cabernet Sauvignon on sopivan marjaisa ja mehevä vaihtoehto erilaisille kanaruoille.
  • Chileläinen Gato Negro Cabernet Sauvignon on keskitanniininen, mustaherukkainen, kirsikka hilloinen, kevyen paprikainen sekä aavistuksen mokkainen. Gato Negro puolestaan on hyvä vaihtoehto kevyemmän kana-aterian kylkeen.
  • Täyteläisempään makuun taas Pinot Noir, joka on myös marjaisa, vivahteikas, mehevä ja hilloinen. Tästä rypäleestä voisi suositella Tarapacá Gran Reserva Pinot Noir viiniä.

Parhaat valkoviinit kanan kanssa nautittavaksi

Valkoviineistä puolestaan löytyy huomattavasti enemmän vaihtoehtoja kanan kanssa nautittavaksi. Samalla valkoviinin rypälelajikkeista moni sopii erityisen hyvin kanaruokiin. Etenkin aromikkaat viinit ovat makutyypeistä parhaimmillaan juuri kanaruokien kanssa. Vivahteikkaat, ryhdikkäät sekä runsaat ja paahteiset viinit ovat oiva valinta.

Parhaimmalla tavalla kanan kanssa toimii Chardonnay lajikkeesta tehdyt viinit. Näitä lajikkeita tulee erityisesti Chilestä, Australiasta tai Argentiinasta. Esimerkiksi chileläinen Casillero del Diablo Chardonnay on varma valinta ruokapöytään. Cassillero del Diablo on kuiva ja hapokas viini, joka ei pilaa ruokailua liialla makeudella. Se omaa sitruksisen, omenaisen, herukkaisen ja hieman yrttisen makuprofiilin. Myös chileläinen kuiva Gato Negro on hyvä valinta kanaruokien kanssa nautittavaksi. Kuten Cassillero del Diable, myös Gato Negro on kuiva ja hapokas. Lisäksi se on sekä trooppisen hedelmäinen, sitruksinen, kevyen karviaismainen, että hennon yrttinen

Sopivatko roseeviinit kanan kanssa?

Myös roseeviinit soveltuvat mainiosti kanaruokien kylkeen, mutta yhtäläisen makuelämyksen takaamiseksi tulee välttää makeita ja puolimakeita viinejä, valitse siis tähän tarkoitukseen kuiva roseeviini. Yleisesti voidaan ajatella, että täyteläisemmät roseeviinit soveltuvat kevyemmille aterioille ja hedelmäiset ja makeat roseet mausteisille aterioille.

Comments are closed.