Markkinointia ja sisällöntuotantoa
myynti@kettumarkkinointi.fi

Miten sinä olet hoitanut taloutesi – vai mietitkö miten saada rahaa kulujen peittämiseksi

Oman talouden hallinta on kaiken a ja o, toisaalta mietimme välillä miten saada rahaa lisää kuluihin, mutta ennen sitä on hyvä miettiä myös sitä omaa taloudenhoitoa. Tässä on seuraavaksi alunperin englanninkielellä tehty hyvä listaus oman talouden hallinnan aakkosista:

Oman talouden aakkoset

A – Ansaitse rahaa: Hanki tuloja ja pyri kasvattamaan niitä, jotta voit lisätä säästöjäsi ja saavuttaa taloudellisia tavoitteitasi.

B – Budjetoi rahasi: Laadi budjetti, joka kattaa kaikki kuukausittaiset tulot ja menot. Tämä auttaa sinua seuraamaan rahankäyttöäsi ja löytämään säästökohteita.

C – Contingency fund: Hanki hätärahasto, joka kattaa noin 3-6 kuukauden menot, jotta voit selvitä yllättävistä menoista tai tulonmenetyksistä.

D – Debt reduction: Vähennä velkaasi, jotta voit vähentää velanhoitokuluja ja saavuttaa taloudellista vapautta. Kilpailuta vaikka lainasi ja valitse edullinen laina verkosta jolla maksat vanhat kalliit lainat pois

E – Emergency preparedness: Ole valmistautunut hätätilanteisiin ja yllättäviin tapahtumiin, kuten työttömyyteen, sairauteen tai auton rikkoutumiseen.

F – Financial planning: Laadi taloussuunnitelma, joka sisältää tavoitteet, kuten säästöjen kasvattamisen, sijoittamisen tai asunnon ostamisen.

G – Get organized: Pidä taloudelliset asiakirjat järjestyksessä, jotta voit helposti seurata laskuja, tuloja ja menoja.

H – Health care: Varmista, että sinulla on asianmukaiset vakuutukset terveydenhuoltoa varten, jotta voit välttää odottamattomia kuluja.

I – Investments: Tutki erilaisia sijoitusmahdollisuuksia ja harkitse sijoittamista tavoitteidesi mukaisesti.

J – Join a credit union: Liity osuuspankkiin tai luottolaitokseen, joka tarjoaa edullisempia lainoja ja muita rahoitusratkaisuja.

K – Keep track of your credit score: Seuraa luottopisteitäsi ja pidä ne mahdollisimman korkeina, jotta voit saada halvempia lainoja ja muita rahoitusratkaisuja.

L – Learn financial skills: Opettele taloushallintataitoja, kuten säästämistä, budjetointia, sijoittamista ja verotusta.

M – Money management software: Käytä taloushallinnon ohjelmistoja, jotta voit helposti seurata tulojasi ja menoja.

N – Negotiate: Neuvottele, kun mahdollista, esimerkiksi palkkaneuvotteluissa tai asuntolainan koroissa.

O – Online banking: Käytä online-pankkitoimintoja, jotta voit helposti seurata tilejäsi ja maksaa laskuja.

P – Pay off high-interest debt first: Maksa pois korkeakorkoisin velka ensin, jotta voit vähentää velanhoitokuluja.

Q – Qualify for discounts: Hae alennuksia, kuten opiskelija-alennuksia, seniorialennuksia tai muita tarjouksia, jotta voit säästää rahaa.

R – Retirement planning: Laadi eläkesuunnitelma ja aloita säästäminen ajoissa, jotta voit nauttia taloudellisesta turvasta myös vanhuudessa.

S – Savings account: Säästä rahaa pankkitilille tai säästötilille, jotta voit varautua tulevaisuuden kuluihin tai mahdollisiin yllättäviin tilanteisiin.

T – Track your expenses: Seuraa tarkasti menoja, jotta voit löytää säästökohteita ja budjetoida rahaa tarkemmin.

U – Understand your taxes: Opettele ymmärtämään verotusjärjestelmä ja hyödynnä mahdollisia verovähennyksiä.

V – Value your time: Arvosta omaa aikaasi ja harkitse aina, onko sinulle tarjottu työ, projekti tai muu mahdollisuus taloudellisesti kannattava ja aikasi arvoinen.

W – Write a will: Laadi testamentti ja huolehdi siitä, että perheesi on suojattu ja taloutesi on hoidettu asianmukaisesti, jos jotain sattuu sinulle.

X – eXamine your spending: Tarkista säännöllisesti, mihin rahasi menevät, jotta voit löytää mahdollisia säästökohteita.

Y – Yield to maturity: Ymmärrä, kuinka sijoitukset toimivat ja arvioi sijoitusten tuottoa pitkällä aikavälillä.

Z – Zero-based budgeting: Laadi budjetti nollapohjaisesti, jotta voit suunnitella tarkasti jokaisen kuluerän ja löytää säästökohteita.

Oman talouden suunnittelusta

Ylläoleva listaus hieman yksinkertaisempana versiona:

Oman talouden suunnittelu on tärkeä osa taloudellista hyvinvointia. Kun tiedät, kuinka paljon tuloja sinulla on ja kuinka paljon menoja sinulla on, voit suunnitella tarkasti, kuinka käytät rahasi ja miten voit saavuttaa taloudellisia tavoitteitasi. Tässä on muutamia vinkkejä oman talouden suunnittelusta:

  1. Laadi budjetti: Laadi kuukausibudjetti, joka sisältää kaikki tulot ja menot. Budjetti auttaa sinua seuraamaan rahankäyttöäsi ja löytämään säästökohteita.
  2. Suunnittele tulojesi ja menojen ylijäämä: Tulojen ja menojen ylijäämä eli rahaa, joka jää jäljelle tulojen vähentämisen jälkeen, on tärkeä käyttää säästöihin ja sijoituksiin. Aseta itsellesi tavoitteita, kuinka paljon haluat säästää ja sijoittaa joka kuukausi.
  3. Seuraa menoja: Pidä kirjaa menoista, jotta tiedät, mihin rahasi menevät. Seuraa menoja esimerkiksi pankkitilisi tai taloushallinto-ohjelman avulla. Tämä auttaa sinua tunnistamaan kulueriä, jotka voit karsia tai vähentää.
  4. Vähennä velkaa: Vähennä velkaa, jotta voit vähentää velanhoitokuluja. Voit esimerkiksi yhdistää korkeakorkoiset lainat tai luottokorttivelat halvemmaksi lainaksi.
  5. Säästä hätätilanteita varten: Hätärahasto auttaa sinua selviämään yllättävistä menoista tai tulonmenetyksistä. Hanki hätärahasto, joka kattaa noin 3-6 kuukauden menot.
  6. Sijoita tulevaisuuteen: Harkitse sijoituksia, jotka auttavat sinua saavuttamaan taloudellisia tavoitteitasi. Sijoita esimerkiksi osakkeisiin, rahastoihin tai kiinteistöihin.
  7. Päivitä suunnitelmaa: Päivitä taloussuunnitelmaasi säännöllisesti, jotta voit varmistaa, että olet edelleen oikealla tiellä taloudellisten tavoitteidesi saavuttamiseksi.

Oman talouden suunnittelu vaatii jonkin verran aikaa ja vaivannäköä, mutta se on tärkeää taloudellisen hyvinvoinnin kannalta. Se auttaa sinua tekemään parempia päätöksiä rahan käytöstä, saavuttamaan tavoitteita ja tuntemaan taloudellista turvaa.

Comments are closed.