Markkinointia ja sisällöntuotantoa
myynti@kettumarkkinointi.fi

Onneksi olkoon YRITTÄJÄ

Onneksi olkoon yrittäjä – tänään on yrittäjän päivä!

Kirjoitin jo menneellä viikolla Ykkös-Lohjaan yrittämisestä ja yrittäjän päivästä, mutta tänään taas silmäillessäni sosiaalisen median kanavia tuli mieleen kirjoittaa onnittelut kaikille yrittäjille. Miksi? Koska yhä välillä minusta tuntuu siltä, että toisaalta yrittämistä ylistetään, ja toisaalla yrittäjistä piirretään kuva sortajina ja rahanahneina sikoina. Itse olen ollut yrittäjä yli 30-vuotta, en ole rikas, mutta teen mistä tykkään, ja jaksan joka päivä aloittaa uuden työpäivän.

Miksi on väärin, että menestynyt yrittäjä pitää lomansa, ja mikäli hän on julkisuuden henkilö, häneltä myös kysytään lomakuulumisia. Jos tämä henkilö vahingossa sitten kertoo lomansa kuluista, leimataan hänet heti oman edun tavoittelijaksi ja kyseenalaistetaan henkilön toiminta – ja vielä, etteikö hän laittaisi niitä rahoja vaikka hyväntekeväisyyteen!!!

Jokainen meistä voi olla yrittäjä

Kuka tahansa voi aloittaa oman yrityksen. Sinulla ei tarvitse olla suvussa yrittäjiä, eikä sinun tarvitse olla mikään top10 oppilas koulussa. Et välttämättä tarvitse isoa summaa rahaakaan aloittaaksesi yrittämisen. Se yrittämisessä onkin hienoa, meitä on niin moneen lähtöön – varsinkin pienyrittäjiä. Suomessa on yli 286 000 yritystä ja niistä 93% ovat sellaisia, jotka työllistävät alle 10 työntekijää ja 68% kaikista yrityksistä on itseasiassa yksinyrittäjiä.

Se, että kuka tahansa voi tulla yrittäjäksi, ei tarkoita, että yrittäjyys sopii kaikille. Yrittäjältä toivotaan ja osittain myös vaaditaan erilaisia ominaisuuksia kuin ihmisiltä, joka haluaa palkkatyön. Yrittäjällä on aina oma yrittäjäriski, ja jopa näin koronan aikana monet yrittäjät ovat kokeneet yrittäjäriskin molemmat puolet – toisaalta yrittäjyyttä on rajoitettu, mutta toisaalta on voinut tulla aivan uusia mahdollisuuksia. Yrittäjyyyttä itseään kuvailisin sanoin: periksiantamaton, omantiensä kulkija, itseensä uskova ja toivottavasti useimmiten myös eteenpäin katsova. Valitettavasti vain nykyaikana on tullut esille myös toisenlainen yrittäjyydentien, jossa yrittäjä on ”ajettu” toiminimiyrittäjäksi.

Pakosti yrittäjäksi joutuneet ovat usein oman alansa ammattilaisia, jotka työnantaja on irtisanonut, mutta luvannut tilata töitä, jos henkilö aloitta oman yrityksen. Näillä toimin siirretään riski ja kulu entiselle työntekijällä – nykyiselle yrittäjälle, ja näissä tilanteissa voi hyvinkin käydä niin, että henkilö ei edes koe olevansa yrittäjä, ja siksi monet yrittämiseen liittyvät asiat saattavat jäädä retuperälle.

Jos itse olet miettimässä omaa yritystoimintaa, sen aloittamista. Mieti onko sinusta siihen? Haluatko olla itsesi mestari, mutta myös, osaatko vaatia itseltäsi? Yrittäjä ei voi laskea työtuntejaan samalla tavalla kuin työntekijä, ja monet tunneista ovat sellaisia, joita kukaan asiakkaista ei maksa. Siksi yrittäjän työtunti voi hyvinkin maksaa sata euroa, ja työntekijän 20 euroa. Samalla pitää ymmärtää, että välillä on hyviä aikoja ja välillä huonoja – välillä on kiirettä, ja välillä ei ole mitään tilauksia. Yrittäjän pitää osata suunnitella, analysoida ja kehittää omaa toimintaansa. Yrittäjän on hyvä ymmärtää myös jatkuvan oppimisen tarpeellisuus.

Onneksi olkoon yrittäjä!

Itse aloitin yrittäjyyden vuonna 1987. Takana on ollut hyviä ja huonoja vuosia, eikä alussa ollut rahaa, eikä yrittäjiä perheessä. Kukaan ei käskenyt yrittäjäksi, enkä ollut edes huono koulussa – halusin vain tehdä jotain itse. Vuosien varrella olen kyllä kokeillut työntekijänäkin oloa, mutta yrittäjyys on se mikä on veressä. Onneksi olkoon sinulle, mikäli olet yrittäjä, tai aloittamassa yrittäjän tietä. Jokainen meistä tekee sen omalla tavallaan, eikä ole olemassa oikeata tai väärää reittiä – on vain se reitti, jonka itsellesi luot, luota itseesi.

Vaikeiden aikojen tullessa on hyvä tukeutua ystäviin, etsiä tukea myös tarvittaessa ammattiauttajista, tai yrittäjäverkostoista. Yhteistyöllä toisten kanssa voi löytää aivan uusia mahdollisuuksia, ja avoin mieli kuuluukin yrittäjän vahvuuksiin. Älä pelkää ihmisiä, jotka osaavat sinua enemmän, vaan nimenomaan pyri saamaan omaan sosiaaliseen piiriisi ihmisiä, jotka voivat auttaa ja tukea sinua – yrittäminen ei todellakaan ole aina ruusuilla tanssimista.

Älä kadu yrittäjän menestystä

Jos tapaat yrittäjän joka on menestynyt, kiitä häntä. Todennäköisesti hän on vuosiensa aikana työllistänyt ihmisiä suoraan ja välillisesti. Hän on omalta osaltaan saanut rahaa kierroksella ja tuonut omansa yhteiskuntamme pyörimiselle. Ilman menestyjiä ei yhteiskunta voisi toimia. Jos joskus pääset oikeasti keskustelemaan menestyneen yrittäjän kanssa, voit kysyä häneltä, mitä menestyminen on vaatinut ja mitä se toisaalta on antanut.

Huomenna alkaa taas uusi viikko, uudet haasteet. Meillä voi olla se oma rutiinimme, mutta jokainen päivä on kirjoittamaton sivu elämäsi kirjassa, älä siis ota mitään koskaan itsestäänselvyytenä, mutta te joka päivästä niin hyvä kuin se voi olla.

Comments are closed.