Promokoodit, bonuskoodit, kupongit sun muut! Toimivatko bonuskoodit yhä?
Kuka muistelee vielä Porterin Marketing Mix:n neljää P:tä: (Product, Price, Place ja Promotion)? Markkinointi muuttuu ja elää jatkuvasti, mutta kyllä silti nämä pääprinsiipit on hyvä muistaa.
Uusia kanavia syntyy ja kuolee. Sama tapahtuu myös tuotteille.
Porterin 4 P:tä eivät välttämättä päde nykyaikaisiin tuotteisiin enää, mutta niiden kautta on helppo lähestyä yrityksen ja tuotteen erottautumista nykypäivänä.
Tässä artikkelissa pohdimmekin sitä miksi promokoodit, bonuskoodit, kupongit sun muut yhä toimivat. Yritykset niitä yhä käyttävät, joten varmasti niillä vielä riittää vetovoimaa.
Miksi kuponkeja, promokoodeja ja bonuksia yhä käytetään
Tähän kysymykseen juuri vetäisimmekin Porterin teorian mukaan. Voit siis erottua tuotteella, hinnalla, paikalla ja promootiolla.
Hinta – on se pääpointti mitä kupongeilla ja promokoodeilla yleensä myydään.
On hyvä huomata se tosiseikka, että netin palvelut ja tuotteet eivät edes pysty erottautumaan asioilla kuten paikka. Hinta ja promootio ovat myös kaikkien nähtävissä, joten kilpailijat näkevät aina mitä tarjoat. Näin ollen tuote ja hinta ovat ne erottautumisen paikat.
Hinnan voi myös esittää eri tavoin. Sen voi esittää todella mielenkiintoisena kuluttajille. Ja yleisesti voidaan todeta että esimerkiksi suomalaiset ovat varsin hintatietosia muutenkin.
Kaikkihan tietävät vanhemman väen, joka jonottaa jo aikasin aamulla halvempien kahvipakettien perässä.

Kun asiaa ajatellaan siis asiakkaan kannalta on vetovoima ja syy aika selkeä. Mutta miksi yritykset haluavat myydä näillä promooodeilla ja bonuksilla?
Yrittäjähän on hintatietoinen, mutta isot kauppiaat ja ketjut sen tietävät. Volyymia kannattaa myydä ja sitä kautta tulee paljon neuvotteluvaraa.
Vaikka myisit persnetolla kahvipaketteja kävelevät asiakkaat silti kauppaasi sisään ja kaupalla on paikka myydä muita tuotteita. Kun kahvipaketteja liikku tiuhaan saat ehkä ostettua tukkurilta ne vielä halvempaan hintaan!
Netissä sama homma pätee ja vielä tehokkaammin! Olemme kaikki nähneet viestejä jossa asiakkaita houkutellaan erilaisin bonuksin ja tarjouksin.
Olit sitten asiakkaana etsimässä termeillä kuten alennuskoodi, casino bonus, zalando promokoodi tai muuta vastaavaa. Yleensä kun käytät tällaisen bonuksen tai edun niin jätät asiakastiedot tulevaa kontaktointia varten ja myös saatat ostaa jotain muuta tältä nettikauppiaalta.
Mitä eri termejä bonuskoodeista ja vastaavista ylipäätään käytetään?
No näitähän riittää! Tässä kettumarkkinoinnin oma top 5 -lista:
- Bonuskoodi
- Alennuskoodi
- Kampanjakoodi
- Kuponki
- Promokoodi
Mikä näistä sitten on käytetyin. Osaatko arvata?
Google palauttaa selvästi eniten hakutuloksia sanalla kampanjakoodi (3 280 000 tulosta). Tämän jälkeen tulee alennuskoodi (1 700 000 tulosta) ja promokoodi (872 000 tulosta).

Bonuskoodit todellakin ovat muuttaneet kuluttajien käyttäytymistä – varsinkin netissä
Ja tämä käyttäytyminen tapahtuu Googlen kautta. Kuten yllä huomataan niin tarjontaa on tolkuttomasti erilaisilla bonuskoodit hakutermeillä.
Missä on tarjontaa niin on myös yleensä kysyntää. Tämä on nurinkurinen tapa esittää asia, mutta luottakaa ihmeessä kettumarkkinointiin tässä kohtaa.
Eli palataan tuohon läpikäkyvyyteen. Tieto on asiakkaalla kokoajan selvillä ja parempaa hintaa ja alennuskoodia haetaan Googlesta päivittäin.
Nykyään ostaja vierailee yhä useammalla sivulla ennen kuin tekee ostopäätöksen. Tästä on tehty monta tutkimusta.
Vuonna 2013 kuluttajat hakivat Googlesta tietoa keskimäärin kolmesta eri paikasta ennen ostopäätöstä. Vuonna 2017 taas jo yli 85% ihmisistä aloittaa ostopäätöksen teon netissä, useiden hakujen kautta.
Bonuskoodit seuraavat tässä kylkikyljessä ja ovat juuri se viimeinen piste ostopäätöksessä. Eli kun asiakas on valmis ostamaan – vielä usein etsitään se sopiva bonuskoodi.
Fyysiset kupongit ovat ehkä jäämässä myös pitkälti taakse. Alustat kuten Facebook tarjoavat ihan pikaisesti avun tähän – Facebook offers on toiminut jo vuosien ajan.