Markkinointia ja sisällöntuotantoa
myynti@kettumarkkinointi.fi

Ulkoisten linkkien hankinta ja Googlen mahdollinen rangaistus

Ulkoisten linkkien hankinta on tärkeä osa verkkosivustojen hakukoneoptimointia (SEO). Ne voivat auttaa parantamaan verkkosivuston näkyvyyttä ja uskottavuutta hakutuloksissa. Kuitenkin, jos linkit hankitaan epäilyttävillä tavoilla, Google ja muut hakukoneet voivat rangaista sivustoa. Tässä artikkelissa tarkastelemme linkkien hankintaa ja mahdollisia seurauksia, jos Google toteaa hankinnan manipuloivaksi.

Linkkien merkitys SEO:ssa

Ulkoiset linkit ovat suosituksia verkkosivustoille. Kun korkealaatuinen sivusto linkittää toiseen sivustoon, se voi tulkita suosituksena ja parantaa kohdesivuston näkyvyyttä hakutuloksissa. Toisaalta, linkit ovat myös tärkeitä, koska ne voivat tuoda suoraa liikennettä verkkosivustolle.

Tämä tekee linkkirakentamisesta kriittisen SEO-prosessin. Yritysten ja markkinoijien tulisi pyrkiä hankkimaan laadukkaita ja relevantteja linkkejä sivustoilleen. Linkkejä on kuitenkin oikeasti saatavilla, meidänkin kauttamme. Aivan samalla tavalla kuin PR-yritykset tarjoavat artikkeleiden kirjoittamista ja niiden lähettämistä eteenpäin, tai erilaisten PR-tiedotepalveluiden käyttöä – mikään näistä palveluista ei ole ilmainen, mutta niiden myyvä tuote on nimenomaan linkit toisille sivustoille.

Google ja linkkirakentamisen säännöt

Google on asettanut sääntöjä linkkien hankinnalle estääkseen manipulointia ja parantaakseen hakutulosten laatua. Googlen Webmaster-ohjeissa kielletään esimerkiksi ostetut linkit, jotka on tarkoitettu parantamaan sivuston sijoitusta hakutuloksissa.

Tämä tarkoittaa, että linkkien hankinnan tulisi olla luonnollista ja perustua sivuston laatuun ja sisältöön, ei rahallisiin kannustimiin tai manipulointiin. Mutta samalla on aivan luonnollista liiketaloudellista käytäntöä toimia yhdessaä PR- tai mediatoimittajan kanssa, joka maksua vastaan saa yrityksen asiat ja linkit näkyville toisilla sivustoilla?

Kyse on siis enemmänkin näistä asioista:

  • tiedä kenen kanssa teet linkitykset
  • ole varma, että linkitykset ovat todellisille sivustoille eikä vain linkkejä varten tehdyille farmeille
  • älä ylitee, eli älä osta kiinalaiselta satoja linkkejä
  • tee töitä vaikka suomalaisen PR-yrityksen kanssa, mediatalon kanssa, joka taka linkitykset sivustoille, jotka oikeasti ovat tarvittavissa olevan asian kanssa tekemisissä – ne voivat olla saman mediatalon omistuksessa, aivan kuten printtimediassa on ollut tapana

Luonnollinen vs. manipuloitu linkkirakentaminen

Luonnollinen linkkirakentaminen tarkoittaa sitä, että muut sivustot linkittävät sivustoon spontaanisti sen korkealaatuisen sisällön vuoksi. Manipuloitu linkkirakentaminen puolestaan viittaa keinotekoisiin tapoihin, kuten linkkien ostamiseen tai vaihtoon, hankkia linkkejä.

On tärkeää erottaa nämä kaksi, koska Googlen algoritmit tunnistavat manipuloidut linkit ja voivat rangaista sivustoa niiden vuoksi.

Onko sitten keinotekoista ostaa PR-tiedotepalvelun palvelu, asettaa oma artikkeli linkkeineen sinne jaettavaksi, ja nähdä kuinka oma artikkeli jaetaan jopa sadoille sivustoille päivässä????? Ei, se on tavallista markkinointia, ja siksi linkkien ostaminen ei ole niin mustavalkoista kuin sen annetaan välillä näyttää olevan. Voit hyvin maksaa palvelusta, joka tuottaa yrityksellesi linkkejä, olethan todennäköisesti tehnyt sitä aiemminkin – esimerkiksi:

  • sponsoroimalla urheiluseuraa saat linkkisi heidän sivustolleen
  • ottamalla yrityksen alihankkijaksi tai jälleenmyyjäksi saa linkkisi heidän sivustolleen
  • ostat viestintäyritykseltä artikkelituotannon, ja saat myös heidän välittämämään artikkelin useisiin medioihin

Kaikki nämä ovat maksullisia linkkejä.

Mahdolliset rangaistukset

Jos Google tunnistaa, että verkkosivusto on rikkonut linkkirakentamisen sääntöjä, se voi rangaista sivustoa alentamalla sen sijoitusta hakutuloksissa tai jopa poistamalla sivuston indeksistään kokonaan.

Nämä rangaistukset voivat olla katastrofaalisia verkkosivuston liikenteelle ja liiketoiminnalle, joten on tärkeää noudattaa Googlen ohjeita.

Linkkirangaistuksen tunnistaminen

Google ilmoittaa usein Search Console -työkalun kautta, jos sivusto on saanut rangaistuksen. Siellä voi nähdä, minkä tyyppinen rangaistus on kyseessä ja miten sitä voi korjata.

Lisäksi, jos huomaat äkillisen pudotuksen hakutuloksissa tai liikenteessä, se voi olla merkki rangaistuksesta. Tällöin on tärkeää tarkistaa linkkiprofiili ja varmistaa, ettei siellä ole epäilyttäviä linkkejä.

Linkkien auditointi

Säännöllinen linkkien auditointi voi auttaa tunnistamaan ja poistamaan haitallisia linkkejä ennen kuin ne aiheuttavat ongelmia. Tämä tarkoittaa kaikkien sivustoon osoittavien linkkien tarkistamista ja arvioimista.

Jos löydät linkkejä, jotka näyttävät epäilyttäviltä tai eivät ole relevantteja sivustollesi, on suositeltavaa yrittää poistaa ne tai käyttää Googlen ”hylkää linkit” -työkalua.

Yhteistyö SEO-asiantuntijoiden kanssa

Jos et ole varma, miten hankkia laadukkaita linkkejä tai miten välttää rangaistuksia, on hyvä idea konsultoida SEO-asiantuntijaa. He voivat auttaa tunnistamaan parhaat strategiat linkkirakentamiselle ja varmistamaan, että noudatat Googlen ohjeita.

SEO-asiantuntijat voivat myös auttaa linkkien auditoinnissa, strategian laatimisessa ja korjaustoimenpiteissä, jos sivusto on jo saanut rangaistuksen.

Yhteenveto

Ulkoisten linkkien hankinta on olennainen osa hakukoneoptimointia, mutta sen on tapahduttava oikein. Googlen sääntöjen noudattaminen ja luonnollisen linkkirakentamisen painottaminen ovat avain menestykseen. Rangaistusten välttämiseksi on tärkeää ymmärtää linkkirakentamisen hyvät käytännöt ja olla tietoinen mahdollisista seurauksista. Säännöllinen linkkien auditointi, laadukkaan sisällön tuottaminen ja yhteistyö SEO-asiantuntijoiden kanssa voivat auttaa varmistamaan, että verkkosivustosi pysyy hakukoneiden suosiossa.

Comments are closed.