Markkinointia ja sisällöntuotantoa
myynti@kettumarkkinointi.fi

Verkkokaupan markkinointia osa 1

Oletko joutunut tilanteeseen, missä nyt sinun on melkeinpä pakko laittaa se pelkäämäsi nettikauppa pystyyn? Et ole sitä syystä tai toisesta aiemmin halunnut tehdä ja syy tuskin on ollut sen kustannukset, vaan yksinkertaisesti se, että olet ajatellut, ettei se kuitenkaan tuo yhtään myyntiä. Mitä sitten pitää vähintäänkin huomioida, jos nyt vasta on avaamassa omaa kauppaansa nettiin?

Kerro kaupastasi muille

Kun jonain päivänä verkkokauppasi sitten aukeaa, kukaan ei siitä automaattisesti tiedä, jollei sinulla ole jo aiemmin ollut nettisivustoja, jolla on seuraajia ja sivustolla uutiskanavaa, jolla tilaajia. Harvoilla yrityksillä on Suomessa sellainen tilanne, että sivustolla olisi jo valmiiksi hyvä lukijakunta ja tilaajat, useimmiten verkkokauppa avataan täysin nollatilanteeseen, eli kukaan ei tiedä, että kauppa on olemassa. Kauppaa pitää siis mainostaa ja markkinoida, aivan kuten avattaessa kauppa kivijalkaan. Netissä on mahdollisuuksia kertoa uudesta kaupasta maksuttomasta erilaisissa sosiaalisen median kanavissa ja jos yrityksellä on sellainen ollut jo kauemman aikaa, niin kenties sitä kautta tieto kaupasta lähtee hyvinkin etenemään. Jos tilanne on sellainen, että yrityksellä ei ole ollut kunnollista sosiaalisen median näkyvyyttä, niin sekään ei aina nopeasti tuloksia. Jäljellä jää suoramainonta Googlen ja Facebookin kautta ja isommille kaupoille suoratoistokanavat ja tv-mainonta. Digitaalinen mainonta on usein edullisempaa kuin paikallinen lehtimainonta, mutta sitäkään ei pidä unohtaa avattaessa uutta verkkokauppaa- vaan pikemminkin. Varsinkin jos kauppa on tarkoitettu paikallisille asiakkaille, pitää sitä mainostaa myös paikallislehdessä! Muuten sen löytyminen pelkästään Googlen avulla voi aluksi olla hankalaa, koska eihän kukaan sitä osaa edes etsiä.

Etsi myös toisia sivustoja, joilla voit kertoa uudesta verkkokaupasta ja pyri löytämään keinoja saada tarinoita itsestäsi blogeihin ja vastaaviin, tee vaikka videoita YouTube kanavaan. Jos itselläsi ei ole tietotaitoa tai kirjoitustaitoa – tilaa osaaja ja säästä itsesi ja oma aikasi tärkeämpiin tehtäviin. Älä kuitenkaan maksa liikaa vaan aina pyydä tarjous, ja pyri tarjouspyynnössäsi pyytämään mahdollisimman tarkasti, mitä oikeasti haluat – se auttaa myös tarjouksen antajaa vastaamaan heti pyyntöösi.

Suunnittelu pohja ja perusta hyvin

Kun suunnittelut verkkokauppaasi, tee suunnitelmat mielellään jonkun ammattilaisen kanssa. Se, että maksat aluksi muutaman satasen suunnitteluavusta ja kenties muutaman satasen itse sivuston tekemisestä ja vielä kenties muutaman satasen sivuston optimoinnista ja tuotteiden esille laittamisesta niin ne kaikki ovat investointeja kohti tulevaisuutta. Todennäköisesti sinä itse et kuitenkaan ole alan ammattilainen, voi olla, että saat kyllä tehtyä sivuston itsekin tai tilaat vain nopean verkkokaupan itsellesi – mutta jätät paljon tärkeitä asioita huomioimatta ja tekemättä ja loppujen lopuksi verkkokauppasi ei tuotakaan tulosta.

Siksi alkusuunnittelu ja kunnon toteutus ovat tärkeitä. Mitä myyt, kenelle myyt, miten maksetaan, miten toimitetaan, missä näytään.  Onko iso tuotevalikoima vai lähdetkö liikkeelle vain muutamalla tuotteella tai palvelulla – myytkö palveluita, joilla on tuotenimi? Oletko kirjoittanut artikkeleita tuotteistasi ja palveluistasi, joissa kerrotaan miksi sinulta pitäisi ostaa tai miksi se tuote tai palvelu on niin hyvä. Antaako tuleva sivusi vastauksia kysymyksiin, vai onko se vain tuoteluettelo netissä, mistä ihmiset voivat tilata tarvitsemiaan tuotteita? Ei nimittäin riitä, että tuotteesi ja palvelusi ovat hyviä, sinun pitää kertoa se mahdollisille asiakkaille, jotta nämä sitten löytävätkin tuotteesi.

Älä odota tuloksia heti

Riippuen totta kai millä alalla olet, voi tulosten saamisessa mennä viikkoja. Jos säästät markkinoinnissa ja mainonnassa, niin aikaa menee esimerkiksi siinä, kuinka nopeasti Google indeksoi sivustosi. Se, että avaat uuden verkkokaupan ei vielä tarkoita mitään, ei Google sitä heti huomaa, jollet itse kerro sitä Googlelle.

Toisaalla nykytilanne on mitä on, eli uusia verkkokauppoja avataan nyt todella paljon ja kaikki tulevat yhtä aikaa markkinoille kilpailemaan samoista ostajista. Nyt on siis entistä tärkeämpää ymmärtää ja tietää, miksi joku ostaisi sinulta – ja antaa vastaus nimenomaan ostajalle. Nyt on aina siirtää se ajatus ja fokus siitä omasta itsestä siihen ostajaan ja miettiä, miten se ostaja etsii vastauksia ja ratkaisuja.

Voittajia ovat ne yritykset, jotka pystyvät tuottamaan vastaukset paremmin kuin toiset.

Comments are closed.