Vinkkejä tehottoman CV:n välttämiseen
Oli työnhakija vaikka kuinka hyvä ammattilainen ja mainio tyyppi, huonosti laadittu ansioluettelo saa hänen työnhakunsa ajettua umpikujaan. Yleensä tällaiset ihmiset saavat työpaikkoja muita reittejä pitkin: messuilla tapaamisen yhteydessä tai heidät vaan kutsutaan tuttavien kautta haastatteluun. Vastaavia mahdollisuuksia ei kuitenkaan ole kaikilla työnhakijoilla, joten omaan ansioluetteloon on syytä panostaa ja kunnolla. Mitä virheitä kannattaa välttää?
Ulkonäkö on tärkeä
On tilastollisesti tutkittu, että työnhakijoiden ansioluetteloita lukeva ihminen vilkaisee jokaista CV:tä noin kahdeksan sekunnin ajan ja sen jälkeen paperi joko lähtee paperikeräykseen tai siirtyy luettavien pinoon. Ensivaikutelmalla on aina vain yksi mahdollisuus eikä sitä siis saa menettää. Jos on tarkoitus kaataa koko työnhakuprosessi heti alussa, laadi mahdollisimman vaikealukuinen ansioluettelo eli sellainen, missä on epämääräisiä rivinvaihtoja, erikokoista ja -tyylistä copypaste-tekstiä ja reilusti erilaisia korostuksia kuten kursivointia ja lihavointia. Näin saat paperista mahdollisimman sekavan ja töitä paperikeräyspalveluille.
On suositeltavaa käyttää apunaan netin syövereistä löytyviä loistavia palveluita oman ansioluettelon työstämiseen. Yksi upeasti toimiva ratkaisu löytyy cvpalatsi.fi -sivustolta.
Ketä varten CV-malleja on olemassa
Monen ihmisen mielestä hyviä CV-malleja laaditaan ja käytetään helpottamaan työnhakijan näkemää vaivaa. Sitä se myös on, mutta ensisijaisesti tietty ansioluettelon rakenne helpottaa nimenomaan työnantajien tekemää työtä, kun he tutkivat suuria määriä työnhakijoiden opuksia. On paljon mukavampaa tietää, mistä jokaisen hakijan yhteystiedot ja koulutustaustat löytyvät, kuin etsiä jokaisesta CV:stä haluttuja tekstirivejä. Jos haluat erottua joukosta negatiivisella tavalla ja mahdollisesti jopa ärsyttää ansioluettelosi lukijaa, laadi se niin, että siitä ei heti huomaa poikkeavuuksia tavanomaisesta rakenteesta. Se voi siis olla täysin virheetön tekstiltään ja tyyliltään, mutta aivan väärä rakenteeltaan – esimerkiksi sellainen, että työkokemus on väärässä järjestyksessä eli vanhimmasta uusimpaan tai hakijan yhteys- ja nimitiedot ovat toisen sivun alareunassa tai jopa kolmannen, erillisen sivun alussa.
Ansioluettelon tyypillistä ja yleishyväksyttyä rakennetta ei ole kuitenkaan pakko käyttää, jos haluaa positiivisesti erottua muiden joukosta ja vain jos on sataprosenttinen varmuus, että oma malli toimii vähintään yhtä hyvin kuin yleisessä käytössä oleva. Luovaa ja samalla toimivaa ajattelua arvostetaan niin luovilla kuin teknisilläkin aloilla, sillä se kertoo sekä hakijan laajemmasta asioiden ajattelusta että rohkeudesta toteuttaa täysin uusia ja toimivia ideioita. Jos vähänkin epäilyttää, onko oma malli sopiva ja haettava työpaikka on unelmaduuni, ei kannata vielä tuoda esiin omia keksintöjä ja on syytä mennä tuttua reittiä. Kun unelmaduuni irtoaa, luovuutta pystyy tuomaan esiin paljon vapaammin ja rohkeammin.
Helmi sisällössä
Kaikki tärkein on kuitenkin ansioluettelon sisällössä. Työpaikkakuvaukset voivat olla kuivaa faktaa tai hieman paremmin edellisiä työtehtäviä kuvaavia lauseita, kunhan ei mennä mikroskooppitasolle. Jos takana on merkittäviä projekteja, niistä kannattaa mainita erikseen ja tuoda se tieto vahvasti esiin. Välillä teemme töitä pienemmille ja markkinoilla melkein tuntemattomille firmoille – ja silloin työnantajan nimi ei vielä riitä kertomaan taustaasi, vaan sen alle voi lisätä jämäkän kuvauksen firman toiminnoista. Kuvaus on enintään yhden lauseen ja kahden rivin pituinen.
Omasta vapaaehtoistoiminnasta voi kertoa, kun se kertoo jotain myös hakijasta. Jos kyseistä toimintaa ei enää harrasta tai keräsi lukion aikana rahaa afrikkalaisille lapsille sen takia, että oli pakko, tällainen tieto kannattaa jättää pois. Muu ajankohtainen ja asenteestasi kertova vapaaehtoistoiminta puolestaan mahtuu ansioluetteloon hyvin: esimerkiksi vaalivalvonta, vapaapalokunnan jäsenyys tai oma koripallotiimi luovat CV:n lukijalle erittäin positiivisen kuvan työn hakijasta. Ja niin: huumoria saa olla! Pientä, mutta osuvaa. Logiikka on yksinkertainen: jos haastattelukutsua ei tule sen takia, että uskalsit lähestyä HR-ihmisiä pilke silmäkulmassa, niin tarvitsetko sellaista työpaikkaa?