Markkinointia ja sisällöntuotantoa
myynti@kettumarkkinointi.fi

Virtuaalivaluutta – tulevaisuus vai nykypäivä?

Harva käyttää enää tavallista käsin kosketeltavaa käteistä rahaa. Yhä useammin maksutilanteessa tulee käytettyä korttia, lähimaksua, mobiilimaksua ja niin edelleen. Käteinen on todella jäämässä unholaan ja maksamiseen keksitään yhä uusia vaihtoehtoisia valuuttoja ja maksutapoja.

Korttia tai mobiilimaksua käytettäessä tileillä pyörivät kuitenkin, ainakin kotimaisilla markkinoilla, perinteiset eurot. Mutta perinteiselle valuutalle on olemassa nyt vaihtoehto: virtuaalinen raha eli virtuaalivaluutta. Tätä rahaa ei käyttäjä tai vastaanottaja voi koskaan missään tilanteessa käsitellä konkreettisesti, vaan se elää bittiavaruudessa.

Harva peruspalkansaaja käsittelee vielä tässä vaiheessa kryptovaluuttaa tai on edes perehtynyt siihen, mitä kryptovaluutat ovat. Kryptovaluuttaan sijoittaminen on kuitenkin yleistynyt, jopa niin paljon että verottajakin on herännyt. Ja kyllä, kryptovaluutta on myös verotettavaa tuloa, joten sillä tienaavien on keksittävä keino maksaa veronsa. Verohallinto on jopa antanut ohjeet virtuaalivaluutan tuloverotuksesta. Voidaan siis sanoa, että virtuaalivaluutta on hiljalleen hiipimässä nykypäivään.

Mikä on kryptovaluutta?

Kryptovaluutat ovat digitaalisia virtuaalivaluuttoja, jotka perustuvat teknologiseen varmentamiseen. Perinteisen valuutan arvo perustuu keskuspankin tekemään arvottamiseen eli valuutan arvo riippuu siitä, mihin toiseen valuuttaan tai valuuttakoriin sen arvo on kiinnitetty keskuspankin toimesta. Kryptovaluutta ei toimi näin, vaan sen arvo riippuu kysynnän ja tarjonnan heilahteluihin ja määrään kryptovaluuttapörsseissä.

Itse kryptovaluuttapörssi toimii verkossa verkkopalveluna, jonka kautta virtuaalivaluutta vaihtaa omistajaa, sitä myydään ja ostetaan ja vaihdetaan muihin vastaaviin valuuttoihin. Toki kryptovaluutat on joissakin pörsseissä mahdollista myös ostaa ihan perinteisellä valuutalla vaikka euroissa.

Moni mieltää bitcoinin ainoaksi kryptovaluutaksi. Se on toki vanhin ja se toimii yleensä valuuttana, johon muita virtuaalivaluuttoja suhteutetaan. Bitcoin on luotu jo vuonna 2008. Muita paljon käytettyjä ja tunnettuja virtuaalivaluuttoja ovat ethereum, litecoin sekä ripple. Kaikkiaan valuuttoja on satoja ja niillä voi olla erilaisia funktioita tai ominaisuuksia. Esimerkiksi ripple on eri maiden välisiin transaktioihin tarkoitettu tai sopiva valuutta.

Kryptovaluuttaa on kritisoitu sen ympäristövaikutuksista, sillä sen louhinta vaatii tehokkaita laitteita sekä sähköä. Valuutan louhinta voi yksinään nostaa maapallon lämpötilaa jopa 2 asteella vuoteen 2033 mennessä, mikäli se yleistyy yhtä nopeasti kuin luottokortti aikanaan.

Kryptovaluutan louhinta tarkoittaa, että sitä louhitaan tietokoneilla matemaattisia algoritmeja käyttäen. Kryptovaluuttaa syntyy kun koneet ratkovat matemaattisia tehtäviä, jokaisesta ratkaisusta syntyy valuuttaa. Louhiminen itse asiassa hidastuu koko ajan, sillä ratkomiseen tarvitaan yhä laskentatehoa ja kun teho loppuu, loppuu myös valuutta.

Miten kryptovaluuttaa voi tällä hetkellä käsitellä ja mihin sitä voi käyttää?

Suomessa on noin kuutisenkymmentä liikettä, jotka ottavat vastaan virtuaalivaluuttaa maksuvälineenä. Pääasiassa näissä tapauksissa maksuvälineenä toimivat vain bitcoinit ja muiden kryptovaluuttojen käyttäminen maksuvälineenä on vielä harvinaista. Kyseisten liikkeiden joukosta löytyy esimerkiksi ihan tavallisia ruokakauppoja, joitakin erikoisliikkeitä, muutama ravintola tai kahvila sekä kryptovaluuttaan erikoistuneita liikkeitä.

Maallikolle on hiukan epäselvää, miten kryptovaluutan kanssa toimitaan. Enemmän se onkin sijoittajien käytössä ja sen käyttö perustuu sijoitustoimintaan. Kryptovaluutan sijoittaminen vaatii jonkin verran perehtymistä ja aikaa sekä epävarmuuden sietokykyä, sillä se on tunnettu heilahteluistaan. Tyypillistä on, että sen arvo nousee äkillisesti pilviin, mutta romahtaa myös nopeasti alas.

Lähes säännöllisin väliajoin mediassa nostetaan esille bitcoineilla miljoonia tehneitä ja itse asiassa on täysin mahdollista tehdä isoja voittoja pienillä panoksilla virtuaalimaailmassa. Mutta riskialtista sijoittaminen on eikä sitä voi ainakaan vielä verrata perinteiseen rahasto- tai osakesijoittamiseen. Sijoittajan kannattaa muistaa, että bitcoinien lisäksi on useita muita hyvin potentiaalisia kryptovaluuttoja, joilla on vielä mahdollisuus nousta jo vanhaksi virtuaalivaluutaksi leimatun bitcoinin ohi.

Virtuaalivaluuttaa voi siis omistaa sijoitusmielessä virtuaalisessa maailmassa. Koska kryptovaluutta on vielä uusi asia rahamarkkinoilla, on vaikea ennustaa, miten se tulee kehittymään ja käyttäytymään. Myös kuluttajien käyttäytymisen ennustaminen on tässä suhteessa vaikeaa.

Moni epäilee virtuaalivaluutan käyttämistä

Virtuaalivaluuttaan liittyy paljon epäilyksiä ja ennakkoluuloja. Moni kuvittelee sen olevan kyberrikollisten valuuttaa ja yhdistää sen muutoinkin rikollisuuteen. Muun muassa tämä seikka estää tällä hetkellä kryptovaluutan yleistymisen maksuvälineenä ja sen kansanomaistamisen.

Mutta edelleen tulevaisuutta on vaikea ennustaa ja kryptovaluutta ja muu teknologia saattaa hyvin kehittyä sellaiseen suuntaan, mikä mahdollistaa tämän valuuttamuodon yleistymisen. Onhan käteinenkin jäänyt maksuvälineenä lähes kokonaan käytöstä, ainakin nuoremmalla sukupolvella.

Mikä tekee virtuaalivaluutasta niin epäilyttävän? Anonymiteetti. Kryptovaluuttaa voi tallettaa minne vain ja lähettää kenelle tahansa. Nimettömyys johtaa myös siihen, että valuuttaa on helpompi käyttää niin sanotussa Dark Webissä, missä käydään kauppaa aseista, huumeista ja henkilötiedoista. Virtuaalivaluutta on omiaan myös rahanpesun välineenä.

Tämä ei tietenkään tee itse valuutasta “pahaa”. Koska se on tällä hetkellä vielä marginaalinen perinteisen kaupan maksuvälineenä, siihen on helppo ladata mielleyhtymiä kyberrikollisjengeistä, jotka hiipivät verkkoja pitkin.

Comments are closed.