Markkinointia ja sisällöntuotantoa
myynti@kettumarkkinointi.fi

Yhä useampi kuva otetaan älypuhelimella – tekoälyn tehostama mobiilikuvaus kelpaa myös ammattilaiselle

Yllättävän kuvaustilanteen koittaessa paras kamera on se, joka sattuu olemaan käden ulottuvilla. Tänä päivänä se on useimmiten älypuhelimen kamera, jolla taltioidaan jopa 85 % kaikista valokuvista(1). Taskukoon ja helppokäyttöisyyden lisäksi myös mobiilikameroiden tasaisesti kasvanut kuvanlaatu on kannustanut ihmisiä entistä spontaanimpaan valokuvaukseen. Tuoreimman kuvausominaisuuden tuo kuitenkin Honor 10 -puhelimeen sisältyvä tekoäly.

Modernin mobiilikuvauksen räjähdysmäinen suosio selittyy ennen kaikkea sen helppoudella. Honor 10:ssä vaivattoman kuvaamisen takaa kameran tekoäly, joka osaa tulkita kuvaa, erottaen siinä esiintyvät kohteet taustasta pikselin tarkkuudella ja huolehtien tarvittavista säädöistä täysin automaattisesti. Tämä takaa terävät ja oikean sävyiset kuvat, oli kyseessä sitten selfie auringonlaskua vasten tai ryhmäkuva kauniin maiseman edessä. Puhelimen tekoäly myös reagoi muuttuviin tilanteisiin nopeasti, mahdollistaen terävien kuvien nappaamisen lennosta.

Tekoäly tuo valokuvaukseen valinnanvaraa

Jopa kokeneet valokuvaajat voivat hyötyä tekoälyn tarjoamista mahdollisuuksista. Kun erilaiset kuvaussäädöt voi halutessaan automatisoida, on mahdollista keskittyä tärkeämpiin asioihin kuten kuvan asetteluun tai kuvauskohteen ohjaamiseen. Tekoäly auttaa myös jälkikäsittelyssä, helpottaen muun muassa kohteiden rajaamista muokkausta varten. Aiemmin käsipelillä tehty työ onnistuu nyt parilla klikkauksella.

Mobiilikuvauksen mahdollisuuksista puhuu myös maailmalla tunnettu suomalaiskuvaaja Kim Öhrling, joka saapui New Yorkista Helsinkiin osallistuakseen Honor 10 -kampanjakuvauksiin. Parhaillaan käynnissä olevaa kampanjaa tähdittää pop-artisti Vesta.

“Kameroistani eniten käyttöä näkee puhelimen kamera, sillä se on aina mukanani. Se toimii hyvin inspiraation ja dokumentoinnin välineenä, sillä voin napata kuvan välittömästi mistä tahansa näkemästäni. Sen kuvanlaatu riittää mainiosti sosiaaliseen mediaan ja jopa portfoliooni. Nopeuden ja hyvän kuvanlaadun lisäksi ammattilaiselle tärkeitä ovat erilaiset säätömahdollisuudet, kuten aukon säätö oikeanlaisen syväterävyyden takaamiseksi. Honor 10:stä löytyvät kaikki nämä ominaisuudet – sekä tekoäly, joka nopeuttaa hyvien kuvien ottamista”, kertoo valokuvaaja Kim Öhrling.

Onnistunut kuva edellyttää teknologista suorituskykyä

Valokuvaus on vaativa tehtävä niin ammattikuvaajalle kuin tekoälylle, ja siksi Honor 10 käyttää tehtävään erikseen suunniteltua Neural Processing Unit (NPU) -yksikköä, joka on osoittautunut Honorin sisäisissä testeissä jopa 25 kertaa nopeammaksi ja 50 kertaa energiatehokkaammaksi kuin jotkut keskusprosessorit. Käytännössä Honor 10:n tekoäly on lähes viiveetön, sillä se ei lainaa laskentatehoa pilvipalvelusta. Samalla se on myös käyttäjälleen turvallisempi, koska tietoa ei siirretä laitteen ulkopuolelle.

Kuvauskohteiden ja taustan erotteluun käytetään puolestaan semanttista kuvasegmentointia(2), joka auttaa sekä potrettien että täydellisen selfien metsästämisessä. Kameran tekoäly kirkastaa kuvassa olevat kasvot tilanteessa kuin tilanteessa ja pitää niiden piirteet terävinä samalla pehmentäen ihoa luonnollisesti. Selfien viimeistelee Honor 10:n muotokuvausasetus, jonka kolmiulotteinen valaistusefekti jäljittelee useita valokuvastudiolle tyypillisiä valonlähteitä. Vastaavan kuvan toteuttaminen olisi aiemmin onnistunut vain 3D-kameran avulla(3).

(1) Lähde: InfoTrends, Worldwide Consumer Photos Captured and Stored 2013–2017

(2) Lähde: Semantic Image Segmentation by Qure.ai

(3) Lähde: The 3D selfie is here

Comments are closed.